Sosyal Medya

Coğrafyamız

Erbil’e sıkıştı

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen referandum inadı ve Kerkük’ü ilhak girişimi Barzani’ye pahalıya mal oldu. Tartışmalı statüdeki tüm bölgeler Bağdat’a yeniden bağlandı, inisiyatifi kaybeden Barzani, Erbil’de sıkıştı kaldı.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) gayrimeÅŸru bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirdiÄŸi sözde bağımsızlık referandumuna karşı Irak güvenlik güçlerinin baÅŸlattığı Kerkük operasyonu, Türkmen kentiyle sınırlı kalmadı. Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi’ne (KYB) baÄŸlı PeÅŸmergeler’in mevzilerini terk etmesi ile birlikte önceki gün 12 saatte Kerkük’te hâkimiyeti saÄŸlayan Irak ordusu, dün de Sincar, Mahmur, Bay Hasan Petrol Sahası, Dakuk, Hanekin, Mahmur, BaÅŸika, Dibis ve Musul-Erbil yolunu ele geçirdi. Böylece, ‘tartışmalı bölgeler’ statüsünde olan yerler BaÄŸdat merkezi yönetimine baÄŸlanmış oldu.   

KDP’LÄ°LER DE KAÇTI

Kerkük operasyonu kapsamında askeri hareketliliÄŸi sürdüren Irak ordusu ve HaÅŸdi Åžabi, dün sabah saatlerinde ilk olarak kuzeyde yer alan Sincar’a ilerledi. Bölgedeki Barzani’nin liderliÄŸindeki Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) baÄŸlı PeÅŸmerge Komutanlarından Kasım ÅžeÅŸo, eÅŸit güç dengesine sahip olmadıkları için kenti Irak ordusuna teslim ettiklerini duyurdu. Kent merkezine Irak bayrağı diken askerler, terör örgütü PKK unsurlarını da daÄŸlık bölgelerde sıkıştırarak Suriye sınırına ulaÅŸtı. Benzer bir durum Musul’un güneydoÄŸusundaki Mahmur’da da yaÅŸandı. HaÅŸdi Åžabi’nin sabahın erken saatlerinde ilçenin giriÅŸinde konuÅŸlanması ile telaÅŸa kapılan KDP’li PeÅŸmergeler bölgeyi dakikalar içerisinde teslim etti. Böylece Kerkük’te cepheden kaçan KYB’lileri ‘ihanetle’ suçlayan KDP’liler de BaÄŸdat karşısında benzer bir yolu tercih etmiÅŸ oldu.

HENDEKLÄ° KORUMA 

Mahmur’un ardından BaÅŸika, Dakuk, Dibis ve Kerkük’teki Bay Hasan Petrol Sahası’nda da denetimi saÄŸlayan Irak ordusu, güneydeki Hanekin’e de girdi ve IKBY ile Ä°ran arasındaki Pervezhan Sınır Kapısı’na HaÅŸdi Åžabi’yi konuÅŸlandırdı. GeliÅŸme sonrası açıklama yapan Irak’ın Tahran Büyükelçisi Racih el-Musevi, Türkiye ve Ä°ran hükümetlerine askeri hareketliliÄŸe dair sürekli bilgi verdiklerini belirtti. Öte yandan, ilhak ettiÄŸi Kerkük’ü kaybeden PeÅŸmerge, Erbil-Kerkük karayolu üzerinde hendek kazmaya baÅŸladı. PeÅŸmerge güçlerinin, Erbil’den yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan kontrol noktalarında mevzilerini güçlendirdikleri ve yol boyunca konuÅŸlandıkları görüldü. 

Barzani KYB’yi suçladı

Kerkük baÅŸta olmak üzere ilhak ettiÄŸi tüm bölgeleri kaybeden IKBY lideri Mesud Barzani, suskunluÄŸunu bozdu. Irak ordusunun operasyonunu ardından ilk kez açıklama yapan Barzani, yenilgiden dolayı BaÄŸdat’la anlaÅŸan KYB’yi suçladı ve  “Kerkük’te yaÅŸananlar, bazı siyasilerin kararlarından kaynaklandı” dedi. Öncelikli amaçlarının halkın güvenliÄŸi olduÄŸunu belirten Barzani, “Gereken yapılacaktır” ifadesiyle geri adım atmayacağını sinyalini verdi.

Siviller dönüş yolunda

Irak ordusu ve HaÅŸdi Åžabi’nin operasyonu ile BaÄŸdat hükümetinin kontrolüne geçen Kerkük’te,  olası çatışmalar nedeniyle önceki gün kenti terk ederek Erbil ve Süleymaniye’ye kaçan Kürt aileler, yeniden evlerine dönmeye baÅŸladı. Vekaleten göreve atanan yeni Vali Said El Cuburi de bir basın toplantısı düzenleyerek kamu çalışanlarına görevlerinin başına geçme çaÄŸrısında bulundu. 

Goran’dan ‘Kerkük’e özerklik’ iddiası

IKBY’de muhalif Goran Hareketi vekili Mesud Haydar, KYB’nin eski lideri Celal Talabani’nin oÄŸlu Pavel ile HaÅŸdi Åžabi Sorumlusu Mühendis ve Ä°ranlı Komutan Kasım Süleymani arasında önceki gün, Kerkük’e özerk bir statü verilmesini öngören, bir anlaÅŸma imzalandığını iddia etti. AnlaÅŸmanın maddeleri ÅŸu ÅŸekilde;

1- KYB’li PeÅŸmergeler çekilecek, Iraklı ordusu tartışmalı bölgelere yeniden konuÅŸlanacak

2- Halepçe-Süleymaniye-Kerkük özerk bölgesinin kurulacak 

3- Yeni bölge için bir yeni bir hükümet oluşturulacak

4- Kerkük dahil 17 kasaba ve nahiye merkezi hükümete teslim edilecek

5- Kerkük’ün merkezinde ortak yönetim, 15 mahallede KYB, 25 mahallede ise diÄŸer azınlıklar olacak

6- Kerkük’teki stratejik yerlerin yönetimi merkezi hükümette olacak 

7- Süleymaniye Havalimanı’nda uçuÅŸ yasağı kalkacak

8- Süleymaniye ve Kerkük’teki memur maaÅŸlarını BaÄŸdat ödeyecek

9- Süleymaniye sınırındaki KYB’li PeÅŸmergelerin ödeneklerini BaÄŸdat karşılayacak

kaynak: STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.